They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Gajf - czyli dużo gadania o nikim

Temat: Jakie badania na wykrycie cukrzycy i żółtaczki?
Marek Li napisał(a):

| Jaroslaw Grzyb napisał(a):

| Na cukrzycę to zwykłe badanie poziomu cykru we krwii - koniecznie na
| czczo (ort-??).

| samo zwykłe badanie nie wystarczy,

Wystarczy

| trzeba zrobić tzw krzywą cukrową

Będziesz dawać 15 łyżek stołowych glukozy (czyli 75g) do wypicia osobie,
która ma np glikemię 200?


moze niekoniecznie do wypicia glukoze, ale moze sobie zrobic skrocony profil
glikemiczny, poziom cukru na czczo, pozniej zjesc normalne sniadanie, i po
godzinie od zjedzenia sniadania i po dwoch godzinach zrobic ponowna kontrole
poziomu cukru.
mozna tez zrobic hemoglobine glikolizowana, ale to juz bardziej
specjalistyczne badanie
a na tzw watrobe, oprocz bilirubiny i transaminaz -ALAT+AspAT dorzuc sobie
ejszcze GGTP. Mozesz tez zrobic badania w kierunku HBs czy HCV, ale tak jak
na wczesniej proponowane badania to koszt moze nie ejst maly ale jest
jeszcze do przelkniecia, tak w kierunku wirusow i ich przeciwcial to koszt
rzedu 30-50 zl za kazde
No i obowiazkowo badanie ogolne moczu

Pozdrawiam


Źródło: topranking.pl/1851/jakie,badania,na,wykrycie,cukrzycy,i,zoltaczki.php


Temat: przedłużająca sie cieczka
Jeśli nie ma zwiększoengo pragnienia, to ja bym poszła z diagnostyką w kierunku
hormonalnie czynnych nowotworowych guzów jajników; a wiec usg lub rtg konieczne.
Badania krwi trzeba zrobic koniecznie; oczywiscie morfologię z OB i rozmazem; a
takze tak jak już pisałam badanie biochemiczne; na pewno poziom mocznika i
kreatyniny aby sprawdzić jak wydolne są nerki; poza tym transaminazy wątrobowe,
czyli Alat, Aspat, AP; koniecznie glukozę i białko całkowite. Pies przed
pobraniem krwi do badania koniecznie musi byc na czczo, a wiec najlepiej zrobić
to rano.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,23248747,23248747,przedluzajaca_sie_cieczka.html


Temat: prośba o diagnozę
Wyniki moczu mogą wskazywać na stan zapalny dróg moczowych, profil
nerkowy dobry. Niepokoi że Aspat wzrasta, dobrze że alat maleje,
niska glukoza (badania na czczo - prawda?) USG w normie? Czy dużo
sika? Jak wyglądają te ataki - czy to po prostu brak apetytu i
apatia, czy są też drgawki? Jak długo trwają i co jaki czas
wystepują? Czy pies w czasie ataków ma podwyższoną temp.? Jak
kończyny - czy stawy są obrzęknięte, ciepłe? Jeśli nie zostało to
zrobione to sugerowałabym jeszcze wykonać badanie kału, rtg klatki
piersiowej (tak profilaktycznie), może zrobić profil kostny i co
najważniejsze - badanie w kierunku boreliozy - może niestety dawać
takie dziwaczne objawy. Pies czuje się lepiej po m.in betamoxie
(amoksycylinie), na którą krętki czyli borelia są wrażliwe. Jeśli to
borelia to leczenie polega na długotrwałym podawaniu antybiotyku
(najlepiej tetracyklin) w wysokich dawkach przez min. 4 tyg.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,525,81088461,81088461,prosba_o_diagnoze.html


Temat: Tabletka antykoncepcyjna
A czy pani doktor ci powiedziała, żebyś zbadała sobie watrobę, zanim
zaczniesz brać tabsy (Próby wątrobowe ASPAT i ALAT - wykonuje je się
z badania krwi, około 15 zł za jedno, czyli razem 30 zeta, w kazdej
prywatnej przychodni ci pobiorą z rana i nie trzeba być na czczo).
Po trzech miesiącach trzeba powtórzyc, zeby sprawdzic jak wątroba
radzi sobie z hormonami.
Koniecznie rzuc palenie przy tabsach.
I jesli pani doktor przepisała ci tabletki na oko, bez
wczesniejszych badań hormonów (w Polsce większość ginów tak robi),
to jesli spadnie ci libido, zmieni się waga, pojawią bóle głowy -
zgłoś się do lekarza, zeby zmienił ci tabletki na inne, z inną
zawartością hormonów a nie inna nazwą ;)

Pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16,95029205,95029205,Tabletka_antykoncepcyjna.html


Temat: badania na poziom proaktyny ?
Większość badań wygląda tak, że przychodzisz do labu i mówisz, jakie
badania chcesz mieć zrobione. Np. prolaktyna, aspat, alat. /Przy
okazji zrób zwyczajną morfologię i rozmaz./
Trzeba być na czczo, czyli najlepiej rano.

Wracając do prolaktyny - mój gin nie sprecyzował, w jakiej fazie
cyklu mam zrobić to badanie. Widać nie było takiej
potrzeby /hiperprolaktynemia/.
Nie wiem, z jakiego powodu Ty robisz to badanie, ale u Ciebie może
być ważne, w jakiej fazie cyklu się znajdujesz. Jak gin nie
sprecyzował, zadzwoń do niego i upewnij się.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,86254062,86254062,badania_na_poziom_proaktyny_.html


Temat: pigułka a wątroba - MAM DYLEMAT !!!!
żeby zbadać poziom AspAT i ALAT trzeba wybrać sie na czczo na normalne
pobranie krwi do zwykłego laboratorium analitycznego. można dostać skierowanie
od ginekologa czy też lekarza pierwszego kontaktu. zrobienie tych badań
prywatnie też nie jest zbyt kosztowne.
transaminazy powinno zbadać się przed rozpoczęciem berania pigułek i potem w
trakcie to badanie powtarzać co jakiś czas. ja robię sobie takie badania co
dwa lata i wyniki mam w normie (ostatnio AspAT i ALAT - 19, bilirubina 0,64),
a biorę tabletki już od wielu lat.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,8608956,8608956,pigulka_a_watroba_MAM_DYLEMAT_.html


Temat: Skuteczne leczenie po poronieniach
Madasia, odpisałam
Margo-222 - jak się bada:
- hormony - tego się na własną rękę raczej nie robi. Lekarz ustala,
w którym dniu cyklu masz przyjśc i zbadac, bo moment cyklu jest
ważny. Ja najbardziej kompleksowo mialam przebadane w szpitalu -
rano mnie przyjęli, po południu wypuścili. Mogę Ci spisac co mi
badano:
hormonalne: E2, FSH, prolaktyna, testosteron, LH, SHBG, DHEAS,
hormony tarczycy (T3, T4, TSH)
test insulinowy (obciążenia glukozą)
badania biochemiczne: mocznik, kreatynina, bilirubina, cholesterol,
HDL, TG, LDL, BUN, AIAT, AspAT
Co znaczą te skróty, znajdziesz w necie. Wszystko to jest badane z
krwi.

Przeciwciała antyfosfolipidowe: tak jak pisałam, najlepiej zrobic je
jak najszybciej po poronieniu. Jeśli masz jeszcze dużo czasu do
wizyty u lekarza albo on będzie niechętny, można je zrobic na własną
rękę, odpłatnie niestety - w Poznaniu kosztuje to ok. 70 zł. Robi
się je z krwi, nawet nie trzeba byc na czczo. Z tym że nie wszystkie
laboratoria je robią, musiałbyś wybrac jakieś duże, przyszpitalne
najlepiej, zadzwonic i spytac, czy robią.
Trzymam kciuki, daj znac co Ci lekarz powiedział.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,80588044,80588044,Skuteczne_leczenie_po_poronieniach.html


Temat: jak rozpoznać cholestazę?
mnie tez swędziawkowało...i niestety stwierdzona cholestaza.....
j.w. zrób sobie badania nawet prywatnie nie płacisz więcej niż 20 zł..
ja robiłam...ALAT, ASPAT, bilirubina i FA(fotostaza),
mi laborantka powiedziała że nawet na czczo nie musisz być....
powodzenia

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,49737,83244926,83244926,jak_rozpoznac_cholestaze_.html


Temat: Badania - proby watrob.
Badania - proby watrob.
Powitanie.

Wczoraj robilem badania, krew. mocz itd. I oczywiscie dwie pozycje zawyżone.
Zaczynam 5 m-c leczenia.

ASPAT Wynik: 46 (norma 5-34)
ALAT Wynik: 101 (norma 10-36)

Kreatynina bliska granicy w górę.

Wyslalem e-maila do lekarza, ale chcialbym zapytac was jak wasze proby po roznych zestawach. Czy moze to jest bardzo indywidualne?
Miesiac temu proby były lekko zawyzone a teraz coraz wyzej. Zestaw który biorę od miesiaca to:
Rolicyn na czczo 7 i 19, ViregytK o 70:30 - zaraz przed jem kanapke, Tini co 15 dni o 8 i 20, Unidox 9 i 21 - dużo wody po tym, 10 sniadanie, Duomox 10:30 i 22:00, Omega3, Opearol, Centrum o 12.
Do tego oczywiscie probiotyki: trilac 12:30 z jogurtem naturanlnym, ProBacti4 15h - zaraz po obiedzie, Lactivup 17 i kolejno o 19 Rolicyn itd.
I nocny suplement - czyli 24:00 - Omega3, Oeparol, Wit.B Compo. MagnexB6 i czasem Forbactil.
Dodam jeszcze, ze dzien dzien wczesniej wieczorem bralem ostatni Tinidazol i traz przerwa.

Zamierzam dorzucic do posilkow Essentiale Forte. Smazone odstawiam calkiem.
Po tym wszystkim, przed polozeniem sie do lozka szklanka mielonego lnu.

I najwazniejsze pytanie...

Wczoraj bylem robic badania na 7:30 a przed pobraniem krwi wzialem tebletke na czczo, czyli Rolicyn o 7:00, tak z przyzwyczajenia i moze dlatego podskoczyl tak ten ALAT?
Jutro chce isc powtorzyc badanie.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,101956417,101956417,Badania_proby_watrob_.html


Temat: Jak długo doxy, tini i azitrox- internistka nie wi
podaj lekarzowi to:

www.borelioza.org/materialy.htm
Ja przykladowo bralem: (podejrzenie 4 letniej boreliozy)

1. Azitrox - na czczo 1x dziennie 1 tab. o 7h.
2. Tini - podczas posiłku 2x dziennie po 1 tab. o 8 i 20h.
3. Oeparol/Omega 3 - 2x dziennie po 1 kaps. o 9h.
4. ViregytK - 1x dziennie 1 kaps. o 9:30h
5. Trilac - 1x dziennie 1 kaps. o 10h
6. Centrum - 1x dziennie 1 tabl. o 11h
7. Biotrakson - 1x dziennie przez cztery dni w tyg. o 13h (20 wlewów po 4g)
8. Probacti4 - 1x dziennie 1 kaps. o 15h
9. Lactivup - 1x dziennie 1 kaps. o 18h
10. Wit.B complex - 1x dziennie 2 tab. przed snem
11. MagVitB6 - 1x dziennie 1 tab. przed snem

Teraz gdy mam zawyzone proby watrobowe dorzucilem essentiale forte i hepatil,
oraz witE200.

Do tego wszystkiego proponuje przez rozpoczeciem leczenia zrobic badania. Mocz,
alat, aspat, idp. - lekarz bedzie wiedzial.
Na podstawie tych badan bedziesz wiedziala czy nic zlego sie nie zaczyna dziac.
Oczywiscie poczatkowo mozesz miec "skoki" czyli podwyzszone proby watrobowe, ale
to chyba logiczne.

Co miesiac tez badanie USG - watroba, sledziona, nerki itd.


Do tego wszystkiego dieta o ktorej mowa na forum, wiec uzyj szukajki a on Ci
wszystko powie.

Ogolnie zero cukrow i produktow pszennych.
Zero alkoholu.
Zero fajek i... innych uzywek.



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,102157843,102157843,Jak_dlugo_doxy_tini_i_azitrox_internistka_nie_wi.html


Temat: Proby wątrobowe i inne badania
Witaj
Badania wątrobowe tzn: bilirubina całkowita, AIAT, AspAT, fosfataza
alkaliczna robię w Medicusie na Mostowej w Tarnowie. W sobotę czynne
od 8 rano do 12. w pozostałe od 7 do 20. Musisz być na czczo.
Cały pakiet wtrobowz razem z morfologią /18 parametrów/ oraz
rozmazem kosztuje ok. 35 zł. Warto zrobić jeszcze ogólne badanie
moczu /pojemnik kup w aptece/. To wg. mojego lekarza podstawa do
wykonania co miesiąc jeśli nic złego się nie dzieje /np. grzybica i
inne/.
Jeśli w tych badaniach jest coś niepokojącego - wówczas lekarz zleca
dodatkowe.
pozdrawiam z Tarnowa
gosia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,26140,97686958,97686958,Proby_watrobowe_i_inne_badania.html


Temat: badanie krwi- pytanie
Witaj!
Gratulacje przede wszystkim.
Ja jestem teraz w 22 tygodniu i w zależności, jakie badania mam
robić, to leki rano biorę lub nie. Jeśli te na czczo, zwłaszcza na
cukier (morfologia też), to nic nie biorę, tylko idę do laboratorium
jak najwcześniej, mam ze sobą picie i kanapkę, i zaraz po badaniu
jem i łykam leki. Jeśli to któreś z pozostałych badań, kiedy nie
trzeba być na czczo (np. Alat, Aspat, toksoplazmoza, WR), to jem
normalnie śniadanie i biorę leki.

Pozdrawiam, Ania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,16674,77170701,77170701,badanie_krwi_pytanie.html


Temat: Wyspiaki trzustki
Poszłam na oddział leczyć tarzcycę a wyszłam z insulinoodpornością.
Z badań miałam robione wszystkie hormony : PRL, PRG, TSH i pochodne, FSH, LH,
Testosteron, badanie ogólne krwi i moczu, ALAT, ASPAT.... oj wiele.
Bardzo żałuję, że nie miałam B12 i ferrytyniny, ale nie miałam na to żadengo
wpływu a szkoda :(
Z tych bardziej interesujących :
(przed leczeniem)
TSH 1,2 (0,27-4,2)
FT3 7,04 (3,95-6,80)
FT4 2,20 (0,93-1,7)
aTPO 333 (wcześniej około 550)
aTG 171,8 (wcześniej około 140)
Kortyzol ranny 357 (171-536)
Testosteron 0,45 (0,06-0,82)
PRL 549, po 1h 4591, po 2h 3041
Glukoza na czczo 88 po posiłku 76
Glukoza na czczo 76 po 75g glukozy 121 (w innym dniu)
Insulina na czczo 166 po posiłku 41,49
Insulina na czczo 8,15 po 75g glukozy 66,93 (w innym dniu)
Norma dla insuliny kończy się gdzieś przy 20.

Lekarze na poczatku podejrzewali PCO ale po USG i testosteronie zostało ono
wykluczone.
Teraz zpodejrzewają właśnie insulinoodporność.

Miałam brać 3x1 tab. Sioforu i po miesiącu zrobić badania ponownie, które wyszły
bardzo OK :) insulinoodporność poszła precz.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,51014459,51014459,Wyspiaki_trzustki.html


Temat: Aspat, Alat - badanie na czczo?
Aspat, Alat - badanie na czczo?
jak w temacie. Wybieram się zrobić i zapomniałam zapytać lekarza czy muszę
być na czczo? Poprzednio robiłam z całą morfologią więc głodowałam od
wieczora dnia poprzedniego a teraz tylko próby wątrobowe. Idę jutro rano,
może ktoś mi odpowie jeszcze dzisiaj?
Dodam, że wyjście z domu bez śniadanka to dla mnie ciężkie przeżycie ;)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,34789845,34789845,Aspat_Alat_badanie_na_czczo_.html


Temat: co się dzieje z mamą ?
co się dzieje z mamą ?
Proszę o odpowiedź.Miesiąc temu mama została zaszczepiona ostatnią dawką
szczepionki anty wzw B.W krótkim czasie po tym żle się zaczęła czuć(dodam że
pojechała po tym do Niemiec) Miała gorączkę ponad 38st.C która nie spadała
nawet po Paracetamolu,była bardzo słaba,pociła się na żółto(jej słowa) i
bolała ją wątroba,nie miała apetytu.Pojechała do lekarza gdzie zrobiono
badanie krwi:Aspat i alat 3-krotnie podwyzszony ggt 165,CRP 32,Glukoza 110 na
czczo.Lekarz zrobił również bad na anty-hbs(oczywiście ujemne).Dodam że mama
miała w zeszłym roku 2 operacje piersi.W ogóle lekarz w Niemczech porządnie
skrytykował szczepienie przeciw wzw B i powiedział że szczepionka była
przyczyną tak złego samopoczucia.Lekarz rodzinny stwierdził że skoro te wyniki
w przeciągu miesiąca wróciły do normy to nie ma problemu.Wymusiłam na mamie
żeby wzięła skierowanie do Por.Szp. Zakaźnego i powiedziałam że powinna zrobić
bad na HCV, do czego podchodzi bardzo sceptycznie no bo jak mogła się
zarazić??? Dodam,że trochę wiem o HCV(mąż jest chory)i tym bardziej że miała
styczność ze szpitalem(2operacje) powinna to wziąść pod uwagę. Wkurza mnie
jeszcze fakt że moja ciocia która jest lekarzem twierdzi że te zabiegi jakie
miał były zbyt małą ingerencją żeby mogła się zarazić !! proszę o opinię czy
taki incydent z podwyższonymi wynikami mogą świadczyć o czymś niepokojącym
jeśliby HCV było ujemne? Dodam że mamę często boli wątroba...Dziękuję
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,52384439,52384439,co_sie_dzieje_z_mama_.html


Temat: prosze o pomoc,bilirubina ... i inne wyniki.
prosze o pomoc,bilirubina ... i inne wyniki.
Witajcie, znowu mam problem ze zdrowiem i znowu mam okropnego nerwa i nie spię od tygodnia, a z nerwów nie moge prawie nic jeść :-(
Robiłam badania kontrolne z powodu kamicy nerkowej, jestem po usunięciu woreczka żólciowego,na usg w wątrobie wyszła torbiel 18mm (do kontroli za rok)i wątroba jest trochę powiekszona 142 mm i jest trochę stłuszczona :-(
Robiłam rózne badania krwi i tak morfologie mam idealną,mocz idealny,ob 10
albumina 4,5
alat 16
aspat 9
trojglicerydy 93
amylaza w krwi 41
lipaza w krwi 26
amylaza w moczu 107
fosfataza alkaiczna 71
bilirubina calkowita 2
bilirubina bezposrednia 0,41 (norma w moim laboratorium nie wiem czemu do 0,2)
cholesterol calkowity 137
cholest HDL 23
cholest LDH 95
glukoza na czczo 92
mocz ogolny ok
Lekarz powiedział, że bilirubna do powtórzenia za jakiś czas i zalecił odchudzanie (15 kg)
Czy ta bilirubina u mnie jest bardzo niebezpieczna?
1,5 roku temu bilirubina tez wyszła w badaniu wysoka 2,00
a rok temu w ciaży mialam bilirubine 0,76
wyniki robiłam w stresie i po tygodniowej diecie sucharkowej :-(
wiem, ze musze schudnać,ale czy to pomoze cos mojej watrobie ??




Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,87121076,87121076,prosze_o_pomoc_bilirubina_i_inne_wyniki_.html